1984 (1986)

Josef Ledvina zprávy únor 2016

Praha – Sedmičlenná mezinárodní porota vybrala pětici finalistů pro letošní ročník Ceny Jindřicha Chalupeckého. Na výstavě Finále 2016 se v září ve Veletržním paláci sejde Aleš Čermák, Katarína Hládeková, Anna Hulačová, Matyáš Chochola a Johana Střížková. Čermák se ve finále objevil již jednou před dvěma lety, pro ostatní to bude premiéra.

Letošní ročník je věkově velmi sourodý, všichni finalisté kromě o dva roky mladšího Chocholy jsou narozeni v roce 1984. Co se uměleckého vzdělání týče, vítězí Akademie výtvarného umění v Praze, kde svůj diplom získali všichni vyjma Hládekové, která vystudovala v Košicích a v Brně na FaVU, kde v současnosti pokračuje s doktorským studiem.

Matyáš Chochola pracuje ve svých instalacích, často doplněných o performační prvky, s motivy pokleslé spirituality věku sociálních sítí. V divoké synkrezi levných syntetických barev i materiálů si podávají ruce keltští druidi s televizními kartářkami. Aleš Čermák píše, fotí, dělá divadlo a instaluje a při tom všem se zajímá o lokální i globální problémy lidstva. Anna Hulačová dělá trochu divné, ale opravdické sochy a bez obvyklé ironie si při tom hraje s folklorismy. Výstavy Katariny Hládekové umělecky zkoumají a testují a modely má přitom zjevně ráda nejen v abstraktním slova smyslu. Z finalistů je na scéně zatím nejméně viditelná Johana Střížková, která především performuje a vidoperformuje, je v tom přesná, minimální a poetická.

Do letošního ročníku se se svými portfolii přihlásilo přes devadesát umělců, což je historicky nejvyšší počet. Pět finalistů na jejich základě vybrali umělec Jiří Kovanda, teoretička umění a ředitelka Slovenské národní galerie Alexandra Kusá, ředitel The Astrup Fearnley Museum of Modern Art v Oslu Gunnar B. Kvaran, teoretička umění Pavlína Morganová, umělecký manažer Galerie města Ostravy PLATO Marek Pokorný, kurátorka Bottega Gallery a Shcherbenko Art Centre v Kyjevě Marina Shcherbenko a předsedkyně poroty, kurátorka a ředitelka The Bronx Museum of the Arts v New Yorku Holly Block.

Finalisté byli letos poprvé vybráni o několik měsíců dříve, než tomu bylo doposud zvykem. Ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Karina Kottová, pro niž půjde o první ročník ceny probíhající plně v její režii, tím chce dát umělcům delší čas na realizaci finálových projektů. Reaguje tak na zkušenosti s prvním ročníkem. „Když se v březnu nebo začátkem dubna finalisté dozvědí o své nominaci a podle harmonogramu Moravské galerie by v červnu měli sdělit své technické požadavky a udat, co přesně budou instalovat, aby na konci srpna mohla být hotová výstava, je to evidentně příliš krátká doba na vznik díla a umělce to zbytečně stresuje,“ vysvětlila svou motivaci pro portál Artalk.cz.

Novou podobu by měly mít i doprovodné programy se zastřešujícím názvem Café Chalupecký, jež  koncipuje letos poprvé, po Ondřeji Horákovi, kurátorka a kritička umění Tereza Jindrová. Jméno laureáta bude zveřejněno a cena předána na slavnostním ceremoniálu v listopadu 2016, jeho podobu nově určí finalisté uplynulého ročníku.

VYČERPALI JSTE SVŮJ MĚSÍČNÍ
LIMIT VOLNÝCH ČLÁNKŮ

Máte předplatné? Pak se stačí přihlásit.

Přihlásit se

Nemáte předplatné? A chcete číst dále?

Získejte
roční předplatné
za 1100 Kč

10 tištěných čísel

365 dní online verze

Členská karta ARTcard

Koupit předplatné