Knihovna od Toya Ita

Karolina Jirkalová staveniště květen 2007

Začátkem jara byla dokončena Univerzitní knihovna Tama Art University v Tokiu, která vznikala od roku 2004 podle projektu japonského architekta Toya Ita. Tentokrát nesáhl po organických tvarech a strukturách, ale inspiroval se historickou klenbou – konstrukci tvoří obří betonové oblouky.

Nepravidelný, až chaotický rastr kleneb a sloupů charakterizuje jak fasádu, tak i vnitřní prostory. Knihovnu umělecké školy tvoří dvě nadzemní patra se zázemím v suterénu. Přízemí je řešeno jako otevřený prostor a toto pojetí podporují i prosklené oblouky, které propojují interiér se zahradou. První patro je intimnější a slouží především jako čítárna a studovna. Dvě třetiny patra se navíc lehce svažují, což by však nemělo návštěvníky nijak omezit. Knihovna je v seizmicky aktivní oblasti, proto celá konstrukce stojí na gumových deskách, které absorbují otřesy půdy.

VYČERPALI JSTE SVŮJ MĚSÍČNÍ
LIMIT VOLNÝCH ČLÁNKŮ

Máte předplatné? Pak se stačí přihlásit.

Přihlásit se

Nemáte předplatné? A chcete číst dále?

Získat předplatné

Získejte
roční předplatné
za 885 Kč

10 tištěných čísel

365 dní online verze

Členská karta ARTcard

Získat předplatné